קישואים

הערב נתקלתי בשקית עם הקישואים, ששוכבת במקרר כבר שבוע. הגיע הזמן להכין אותם לפני שיתקלקלו, חשבתי לעצמי.

אצלנו במשפחת כהנוביץ׳, יש מסורת שלפיה הגברים במשפחה מכינים תבשיל קישואים, המכונה גם בשם המזרח אירופאי המעורר תאבון ״גיבץ״ או ״גבעטש״. מדובר בתבשיל קישואים ברוטב עגבניות. סבא שלי, עמנואל, היה מכין כזה תבשיל, אבא שלי למד ממנו והיה מכין לנו תבשיל קישואים מדי יום שישי בבוקר. אחר כך אמא שלי התחילה להכין. בכל יום שישי הייתי מתעורר לריח של בצל ופלפל אדום מטוגנים בשמן בסיר. בשבילי עד היום זה הריח הכי טוב של בישולים בבית. אומרים שיש לבני האדם זכרון טוב לריחות, שריח מסויים שהרחנו פעם בחיים יכול להופיע שוב ולעורר בנו בדיוק את הזכרונות והרגשות שהרגשנו בפעם הראשונה שהרחנו אותו. אני נזכר באבא שלי חותך את הקישואים לקוביות ומוסיף אותם לסיר. תמיד אמרתי שצריך לייצר בושם בריח של בצל ופלפל אדום מטוגנים. בשבילי זה היה הריח המתוק ביותר שקיים.

אבא שלי נפטר לפני שלוש שנים, וביום שישי האחרון ערכנו לו את האזכרה השנתית. חברים ובני משפחה התכנסו בבית הקברות ואחר כך בבית של ההורים שלי. ישבנו, נזכרנו בסיפורים על אבא, נזכרנו בהערות הציניות, בבדיחות. בשבילי, תבשיל הקישואים תמיד סימל את אבא שלי. הרבה אנשים אמרו לי שאני מזכיר להם אותו בהתנהגות, בהערות. אולי. אבא שלי אהב לארח אנשים בבית, רצוי כמה שיותר, וכמעט תמיד הארוחה כללה גם גבעטש.

12509566_10153835058137838_3055925497300171288_n

אז הערב עמדתי לקלף קישואים ולקצוץ לקוביות. הריח של הבצל עם הפלפל האדום בסיר עלה באפי, ושוב נזכרתי בריח הזה של שישי בבוקר. ריח של אבא, של בית ההורים, של ארוחות צהרים משפחתיות ביום שישי. געגוע.

IMG_8148

 

הנה המתכון:

חומרים:
10 קישואים בינוניים, חתוכים לקוביות
1 בצל גדול, חתוך לקוביות בינוניות
1 פלפל אדום מתוק, חתוך לקוביות
1 קופסת רסק עגבניות גדולה
מים רותחים
שמן
פפריקה מתוקה
כמון
מלח
קורט סוכר

אופן ההכנה:
מחממים מעט שמן בסיר בינוני על להבה חזקה. מוסיפים לשמן החם את הבצל ומאדים. כשהבצל הופך שקוף מוסיפים את הפלפל האדום וממשיכים לערבב ולאדות. אחרי כמה דקות של אידוי מוסיפים את הקישואים ומערבבים.
מוסיפים את הרסק והתבלינים ולאחר מכן שופכים מים רותחים מהקומקום לסיר, עד שהמים מכסים את הקישואים. נותנים לתערובת לרתוח בסיר, ולאחר הרתיחה מעבירים ללהבה הקטנה ביותר, וממשיכים לבשל עד שהקישואים מתרככים. מבשלים כחצי שעה עד שעה.

הערה: יש גרסאות אחרות לגבעטש עם עוד ירקות כמו חצילים. אפשר להוסיף הכל ולבשל. זו הגרסה במשפחה שלנו.

אפשר להגיש חם או קר.

 

 

 

פוסט זה פורסם בקטגוריה אבא, מתכונים, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

3 תגובות על קישואים

  1. ditzak2013 הגיב:

    חיבוק ❣❣❣

    אהבתי

  2. Makodvd Makodvd הגיב:

    הכנתי
    בזכותכם
    טעים מאד!
    ונוסטלגי

    אהבתי

  3. Makodvd Makodvd הגיב:

    ‏———- הודעה שהועברה ———- מאת: "Sheindel Marton" תאריך: 26 בינו 2016 16:32 נושא: Fwd: אל: "Sorah Andrusier" , "Cohen-Feldinger" , "Shimon G Dvora Talesneck" , "hilda" , "אורי מרטון" , "Rivke Gottlieb" , "breindel2" , "Surry Stokar" , "Makodvd Makodvd" , "הרב פינחס מרטון" , "Yitzchak Marton" , "פרומעט הורביץ" ‏עותק:

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s