אני הפסקתי לקנות פסטרמה תעשייתית כבר לפני כמה שנים. פסטרמה תעשייתית היא למעשה שאריות בשר הודו שעוברות עיבוד כימי מהיר כדי לתת לו טעם של בשר מעושן, בתוספת חומרי טעם וניטריטים. לא בריא, יקר ולא טעים. למי שרוצה להרחיב בנושא – שיצפה כאן בתכנית של אורלי וגיא על הפסטרמה (זהירות, תמונות קשות). אל תאמינו להבטחות של 100% בשר או בשר מנתח אחד ועוד טריקים שיווקיים שנועדו לשכנע אותנו שמדובר בפסטרמה בריאה.
פסטרמה ביתית מכינים מנתח חזה הודו ותבלינים, מדובר על 5 דקות עבודה, השריה במקרר למשך הלילה במרינדה, ואפיה של כ-45 דקות.
יש ברשת המון מתכונים לפסטרמה, כל אחד מכין את זה קצת אחרת. האמת שאפשר לשחק עם המרכיבים איך שרוצים, לנסות להוסיף או להוריד מרכיבים, זה יוצא טעים. המתכון שלי הוא המתכון הבסיסי של מירי בלקין עם כל מיני תוספות ושינויים.
לא יאומן כמה שזה קל, זול וטעים. מרגע שתטעמו פסטרמה ביתית, גם אתם וגם הילדים לא ירצו לחזור לפסטרמה תעשייתית.
המרכיבים:
חזה הודו – נתח של חצי חזה הודו (חצי פרפר), המשקל לא משנה, תלוי בגודל ההודו.
מרינדה: 1/3 כוס שמן, 1/3 כוס סויה, 1/3 כוס לימון טרי סחוט.
כפית דבש או סירופ מייפל. מעט פלפל שחור.
אני מגוון לאחרונה ומוסיף 4 שיני שום מקולפות ושלמות למרידנה וגם קצת תערובת גריל עוף (אני משתמש בתערובת של "עדן").
משרים במקרר בכלי סגור – מינימום לילה, מקסימום 24 שעות. תבחרו כלי קטן יחסית, שבו נתח ההודו יכוסה כמעט כולו במרינדה. אם הנתח לא מכוסה כולו, אני הופך אותו אחרי 12 שעות בכלי ומחזיר למקרר.
לאחר ההשריה מוציאים את הנתח, מכניסים לתבנית ויוצקים את המרינדה על ההודו. הנתח צריך לשבת בתבנית כשהוא טבול במרינדה.
ציפוי: מערבבים בצלוחית 2 כפיות חרדל דיז'ון גרגרים עם דבש או עם סוכר חום.
מורחים על החלק העליון של ההודו ליצור ציפוי. אפשר גם להוסיף לציפוי פלפל שחור גרוס או תבלינים אחרים כיד הדמיון היוצר.
מכניסים את התבנית לתנור, לא מכוסה בנייר כסף או במכסה ואופים ב-180 מעלות כ-45 דקות.
אחרי 45 דקות אני מעביר את התנור לגריל בחום גבוה (225 מעלות) וצולה את הנתח עוד 5 דקות כדי לחרוך קצת את הציפוי.
שימו לב לא לעבור את זמן האפיה, הנתח יצא יבש או שרוף ולא טעים. הפסטרמה צריכה להיות עסיסית, קצת ורודה בפנים.
מוציאים את התבנית מהתנור, מוציאים את הנתח מהתבנית ומניחים על צלחת הגשה או על קרש חיתוך. אני יוצק על הנתח כמה כפות של שאריות הרוטב מהתבנית. פורסים בעזרת סכין חד את הנתח לפרוסות. אני אוהב לאכול את זה כשזה חם, אבל זה גם טעים קר מהמקרר. אפשר להגיש את זה לארוחה כשזה חם על קרש חיתוך. האורחים ילקקו את האצבעות.
אפשר להחזיק את הפסטרמה במקרר עוד כ-4 ימים, עטופה בניילון נצמד. אצלנו בדרך כלל היא נעלמת לפני כן.
יותר לא תקנו פסטרמה תעשייתית בחיים.
זהו הפכת למאמא עוף 🙂
אנחנו בהשראת איריס מכינים גם פסטרמה ביתית (אבל אני מודה עוד לא הפסקתי לקנות גם)
אהבתיאהבתי
אנחנו לא טבעונים ולא צמחוניים, אבל התחלנו בתהליך ארוך והדרגתי בשנים האחרונות לצמצם ככל האפשר קניה של אוכל מעובד. דר קצת מתמרדת עם הקטשופ והחומוס התעשייתי, אבל בסדר.
אהבתיאהבתי
וואי עשית לי את החיים קלים, הלינק מועבר בזה הרגע לניר השף הבייתי 🙂
אהבתיאהבתי
בתאבון
אהבתיאהבתי
בעקבות שינוי תזונה שעברתי לפני כשנתיים וחצי, גם אני למדתי איך מכינים פסטרמה ביתית ואני מודה שמאז לא נכנסת אלי פסטרמה קנויה הביתה.
אצלי, לפני ההשריה ללילה במרינדה, הפסטרמה מושרית במים עם לימון לילה במקרר.
וכשהיא יוצאת מהתנור, היא עסיסית ולא יבשה.
אגב, כשנשארת חתיכה שהיתה במקרר כחמישה ימים ואף אחד לא נגע בה (לא שזה קורה בדר"כ), אני מקפיצה אותה עם ירקות בווק ומוציאה ארוחת צהרים מהירה וטעימה לא פחות.
בתיאבון שיהיה לכם.
אהבתיאהבתי
תודה. אני אנסה את ההשרייה עם הלימון
אהבתיאהבתי
המרינדה שלי: חומץ בלסמי, יין לבן,שמן זית, חרדל דיז'ון, שום כתוש,פפריקה ריגלה,סילאן ,זרעי אניס כתושים-כף ,פלפל שחור כתוש, מלח גס כתוש,
אהבתיאהבתי
מוכר, מוכר…
גם אנחנו מכינים ונהנים.
החלמה מהירה לעוזרת השף (או שזו תמונה ישנה עם האקמולי והטישו?).
אהבתיאהבתי
החלימה. הכל בסדר. בשבוע שעבר דר היתה חולה ונשארה איתי שלושה ימים בבית. הבישולים הם עבודות היצירה שלנו כשנשארים בחורף בבית.
אהבתיאהבתי
תודה דרור, הכנתי מזמן והזכרת לי לחזור לזה! אולי זה מה שיוציא את הזערורית שלי מתקופת הסרבנות שלה.
אהבתיאהבתי
בהצלחה ובתאבון.
אהבתיאהבתי
רגע, ואם אני רוצה להכין כמה במקביל כדי לחסוך בזמן ובאנרגיה, אפשר להקפיא?
אהבתיאהבתי
לא ניסיתי להקפיא פסטרמה מוכנה, למרות שלא אמורה להיות בעיה.
אני שומר במקפיא את הנתחים של ההודו לפני ההכנה, וכל פעם מפשיר אחד או שניים לפי הצורך לפני ההכנה.
אהבתיאהבתי
בדיוק השבוע קיבלתי את המתכון עם הקדמה שזה מתכון שלך ….
ינוסה בהקדם
אהבתיאהבתי
בהצלחה
אהבתיאהבתי
אדיר! תודה רבה
אהבתיאהבתי
דרור יקר, אצלנו המתכון הזה כתוב בנייר צהוב (מהשולחן של יפית המורה לקרמיקה) תחת הכותרת – "פסטרמה של איריס", עם הנחיות מדוייקות מדוייקות כמו שרק איריס ידעה (למשל, להניח בכלי פלסטיק אובלי של בלאדי). בכל פעם שאני מכינה אותה אני נזכרת ברגעים שהיא הכתיבה לי את המתכון, היא ציירה על איזושהי חמסה ואני כתבתי כל מילה. אני ממלאה את ההנחיות באדיקות ולא מוכנה לסטות מהן במילימטר, כולם נהנים ונזכרים באיריס כל פעם מחדש.
אהבתיאהבתי
תודה. איריס בהחלט לא ידעה לתת "סתם" מתכון. תמיד היו הערות מסביב.
את יכולה לסטות מההוראות, זה לא מתכון מדויק ותמיד נחמד לעשות בו ניסויים.
ואגב כלים אובליים, יש תבנית אובלית שלך שנשארה כאן אצלנו בבית.
אהבתיאהבתי
ינוסה בקרוב. תודה רבה
אהבתיאהבתי
אשמח לשמוע איך יצא. בהצלחה.
נראה לי שמגדלי ההודו ידווחו על עליה מסתורית במכירות החודש.
אהבתיאהבתי
רק כדי שאבין: אתה אופה 45 דקות בתנור עם חימום מלמעלה ומלמטה, ואז עוד חמש דקות עם טורבו?
אהבתיאהבתי
דנה, אופים 45 דקות בתנור בחום 180 מעלות כשהתנור מכוון לחימום למעלה ולמטה.
5 דקות נוספות מפעילים על גריל – 225 מעלות, לא טורבו. טורבו רק משמש לערבול החום בתנור, כשמכניסים כמה תבניות.
אהבתיאהבתי
מחר, מחר… אני מבטיחה….
אהבתיאהבתי
מה מחר, דיצה?
אהבתיאהבתי
אתה עוטף את הנתח ברשת?
אהבתיאהבתי
לא. לא צריך לעטוף. פעם הייתי קושר בחוטים וברשת ואז גיליתי שפשוט אפשר לשים את הנתח בתבנית ולאפות
אהבתיאהבתי
איזה פוסט כייפי! אני מרגישה כאילו הוא נכתב בדיוק בזמן הנכון..בדיוק חשבתי לעצמי שאני צריכה להתחיל לקחת סנדוויצ'ים ללימודים ולהפסיק לאכול בקפיטריה..כאילו אנחנו לא משלמים שכר לימוד מספיק גבוה שאני צריכה לחפש על מה עוד להוציא כסף 😉 ובאמת חשבתי לעצמי שפסטרמה זה אחלה סנדוויץ'- טעים,משביע,בריא.. אז מסתבר שבריא זה לא כ"כ..וזול זה בטוח לא (בסופר) אז אני באמת אקח על עצמי לנסות את המתכון הזה! (ברגע שיהיה לי תנור..סיפור ארוך ;)) אני מתרגשת! אני כבר רואה איך הבלוג הזה הולך להפוך לבלוג בישול…
שבוע מקסים!
אהבתיאהבתי
תודה עטרת, ובהצלחה!
אהבתיאהבתי
שני נתחים של הודו נכנסים לתנור בעודי מקלידה…
תחזיק אצבעות!
אהבתיאהבתי
עדי, את לא אמורה להכניס את האצבעות לתנור 😉
אהבתיאהבתי
האם אפשר להכין את הפסטרמה מנתחים של חזה הודו ולא מנתח שלם?
אהבתיאהבתי
אפשר לנסות. לא ניסיתי את זה, אבל זה נשמע בסדר. יתכן שזמן האפיה יהיה קצר יותר כי לא מדובר בנתח שלם.
אהבתיאהבתי
היי,, מה לגבי עוף? אני לא חובבת הודו שמלא באנטיביוטיקה?
האם נוסה פעם ?
אהבתיאהבתי
מיכל שלום,
אפשר להכין את הפסטרמה מחזה עוף, אבל לדעתי זמן האפיה יהיה קצר יותר כי הנתחים
קטנים יותר. נסי לאפות את הנתח 30 דקות ולראות אם הוא אפוי מספיק.
עדיף לא לייבש את הנתח.
אהבתיאהבתי
דרור, לא הבנתי אם אתה מכסה את הנתח בתנור באפיה הראשונה או לא?
אהבתיאהבתי
לא מכסים
>
אהבתיאהבתי
פינגבאק: ריבת התות של סבתא לאה | אב במשרה מלאה
היי דרור,
במקרה הגעתי לפוסט הזה היום. אין לך מושג כמה זה מתאים לעוד שבועיים.. thanksgiving!!
בא לי בדיוק בזמן. אנסה. תודה.
אהבתיאהבתי
שלום דרור, אני עוקבת זמן מה אחרי הבלוג והמתכון הזה נשמר אצלי ככזה שצריך להכין מתישהו.
אתמול בעלי (שבדר"כ מופקד על ההודו בבית) רצה להכין חזה הודו, אז הראיתי לו את המתכון שלך.
מעבר לכך שזה יצא פשוט מ-ע-ו-ל-ה, הוא לא הפסיק לצטט בהתלהבות כמעט כל מילה שנכתבה ברשומה.
אני חושבת שגם אנחנו נעבור לפסטרמה ביתית עכשיו… 🙂
תודה!
אהבתיLiked by 1 person
אני שמח שנהנתם. תודה!
אהבתיאהבתי
שלום דרור.קראתי את המתכון שלך אודות הפסטרמה וארני הולך על זה. אכתוב לך איך יצא.
דוד
אהבתיאהבתי
אני הכנתי ועשיתי שינויים מינוריים , לקחתי פירקס כיסיתי בנייר כסף ואז הוספתי כ 10 דקות אפיה ואחכ בגריל ללא כיסוי עו כמה דקות. יצא מעולה מעולה
אהבתיאהבתי
פינגבאק: איך שרדתי את אתגר ששת השבועות | אב במשרה מלאה
תודה על המתכון-זוממת להכין את הפסטרמה בדרכך.מכינה בדרך אחרת עם השרייה ללילה או שניים במי מלח יוצא מדהים.בכל אופן רציתי להגיד שאני מכינה בכמויות….ומקפיאה בשקית ניילון עם זיפר.מחלקת למנות ומשתמשת לארוחת צהריים \ערב. לעיתים גם כשמגיעים אורחים בהפתעה .מפשירה כמה שעות קודם (לעיתים במיקרו אם דחוף)וכולם חוגגים.בריא טעים ומזין .בבשר ההודו יותר ברזל מאשר בבשר העוף !!!
אהבתיאהבתי
פינגבאק: מתכון לצ׳ולנט – חמין | אב במשרה מלאה
תודה, כרגע שמתי במרינדה במקרר…
נראה מחר
אהבתיאהבתי
שלום דרור, הגעתי לפוסט הזה לפני כחודש. המתקון יצא כל כך מוצלך שהיום החלטתי שוב לעשות אותו וכעת במרינדה במקרר. תודה רבה
אהבתיאהבתי